čtvrtek 22.8.2024
Kladno
Kassel
4:1
 úterý 27.8.2024
Plzeň
Kladno
4:2
 čtvrtek 29.8.2024
Kladno
Slavia
2:3
 pondělí 2.9.2024
Kladno
Mladá Boleslav
5:3
 čtvrtek 5.9.2024
Liberec
Kladno
3:5
 čtvrtek 12.9.2024
Kladno
Liberec
18:00
1. kolo,  středa 18.9.2024
Pardubice
Kladno
18:00
2. kolo,  pátek 20.9.2024
Kladno
Sparta
18:00
3. kolo,  neděle 22.9.2024
Litvínov
Kladno
17:30
4. kolo,  úterý 24.9.2024
Kladno
Kometa Brno
18:00
Obrázek
Klub

Talent pro budoucnost! Rytíři podepisují reprezentačního mladíka Tomáše Vandase

11. 7. 2024 od Klub / Foto: SZLH
Kladenští Rytíři na konci května představili trojici mladých hráčů, kteří budou bojovat o extraligu: Sebastián Redlich, Štěpán Vimmer a Zdeněk Nedvěd. Nyní se do klubu přesouvá také osmnáctiletý bek Tomáš Vandas, kterého čeká úvodní reprezentační kemp U20.

Talentovaný mladík je rodákem z Vysočiny. Narodil se v Jihlavě, ale první hokejové kroky udělal v Moravských Budějovicích, kde strávil část své mládežnické kariéry do kategorie mladších žáků. „Pocházím z Moravských Budějovic, kde jsem poprvé bruslil ve třech nebo čtyřech letech. Do Jihlavy jsem se přesunul v mladších žácích a budu na to vzpomínat jen v tom nejlepším. Dukla mi dala vše, co dneska umím, nejen v hokeji, ale i do života,“ říká osmnáctiletý obránce. S ohledem na svůj věk rozhodně převyšuje své vrstevníky v tělesných parametrech, Vandas měří 191 cm a svou výšku na ledě umí zužitkovat. Mimo to ale vyniká nejen v defenzivních, ale také ofenzivních činnostech, do kterých se často a rád zapojuje. „Vysoký jsem po tátovi, kterého už jsem sice přerostl, ale výšku mám po něm. Co se týče mé hry, rád se zapojím do útoku, někdy je to možná až moc. Věřím, že mám poměrně dobrou střelu, snažím se na tom hodně pracovat během tréninků,“ říká Vandas a dodává: Hrál jsem v Jihlavě i přesilovky a to v různých pozicích. Byl jsem připravený na střely z první, hrál jsem ale také na druhé straně přes ruku a celkově jsem se dostal do mnoha odlišných situací nejen při přesilových hrách, ale třeba i oslabeních, které jsem také hrával hodně.

V loňské sezóně, kdy nastupoval právě za jihlavskou Duklu v extralize juniorů, si připsal v základní části celkem 24 bodů (9G+15A), čímž se zařadil mezi dvacet nejproduktivnějších obránců soutěže. Devět gólů, které před play-off nastřílel, bylo dokonce páté nejvyšší číslo mezi beky. Ve vyřazovacích bojích pak jeho tým nejprve v předkole narazil na Zlín. S tím si i díky vítězné brance a dvěma prvním asistencím Tomáše Vandase poradila Jihlava poměrem 3:1 na zápasy. Ve čtvrtfinálové sérii pak podlehla ve třech duelech pražské Spartě, nepomohly ani dva góly osmnáctiletého Vandase. „Myslím si, že jsme se chtěli v té sezóně vidět ještě o něco výše. Začátek nám nevyšel úplně podle představ, ale po výměně trenérů dostal náš tým takový impulz a situace se zlepšila. V play-off jsme pak porazili Zlín a se Spartou jsme bohužel prohráli všechny zápasy těsně o gól,“ uvádí Tomáš Vandas k poslední sezóně z pohledu svého týmu. A jeho osobní bilance v play-off? Tři branky a dvě asistence v sedmi utkáních. „Začátek jsem, podobně jako tým, neměl dobrý, vůbec se mi nedařilo. Povedlo se mi moje výkony postupně zlepšit a dostal jsem se i na reprezentační srazy U19. Konec sezóny byl podle mě z mé strany nejlepší, za to patří velký kredit trenérům, kteří se mnou mnoho věcí řešili a pomohli mi,“ hodnotí dále uplynulý ročník.

Kvalitní výkony vynesly Vandasovi nominaci na úvodní kemp letní přípravy juniorské reprezentace. V loňské sezóně již odehrál v reprezentaci U19 osm zápasů, nyní v osmnácti letech poprvé okusí národní tým U20. Zúčastní se úvodního kempu letní přípravy v Chomutově, po kterém se česká dvacítka přesune ke čtyřem utkáním do Finska. Tam se čeští hokejisté střetnou dvakrát se Švýcarskem a rovněž dva duely je čekají také proti domácím Finům. „Na kemp reprezentace U20 se samořejmě hrozně moc těším. Už teď se individuálně připravuji, abych se do toho co nejvíce dostal. Věřím, že boj o dvacítky může začínat už teď a já se samozřejmě vydám ze všech sil, abych zaujal a předvedl vždy a za všech okolností co nejlepší výkony,“ neskrývá mladý talent nadšení z nominace.

Po reprezentačním srazu se již Vandas zapojí do přípravy s kladenským áčkem, které bude pomalu vyhlížet první přátelská utkání.

INSTAGRAM FEED

#kladynko SLEDOVAT NA INSTAGRAMU