úterý 6.8.2024
Chomutov
Kladno
 
 čtvrtek 8.8.2024
Kladno
Kolín
 
 úterý 13.8.2024
Kladno
Litoměřice
17:30
 čtvrtek 15.8.2024
Litoměřice
Kladno
17:30
 úterý 20.8.2024
Kladno
McGill
 
Obrázek
Rozhovor

Kapitán Smoleňák o přípravě, posilách i cílech pro nadcházející sezónu

2. 7. 2024 od Klub / Foto: Roman Mareš
Po loňském přesunu na Kladno se stal Radek Smoleňák okamžitě lídrem týmu. Kapitán Rytířů nastřílel v minulém roce v rámci základní části osmnáct branek a přidal jedenáct asistencí, což mu vyneslo místo v TOP padesátce bodování ligy. Sedmatřicetiletý útočník se před startem nové sezóny rozpovídal o posilách nebo o možných týmových či individuálních cílech.

Jak se těšíš na začátek sezóny?

Těším se hrozně moc, hlavně na tu atmosféru a srandu v kabině. Červenec a srpen jsou vždy takové hokejové galeje, ale věřím, že jsme si všichni odpočinuli a bude to fajn. 

Máš rád letní přípravu? 

Mně ta příprava nevadí, možná bych i řekl, že ji rád mám. Jako mladší jsem ji samozřejmě nesnášel, ale postupem času se to změnilo. Vím, jak je důležitá, a řekl bych, že už jsem si v tom i našel, že mě ta příprava baví. To je samozřejmě paradox, kdyby mi to někdo řekl v patnácti letech, že mě bude bavit, tak bych si ťukal na čelo. 

Jak jsi jako kapitán spokojený s dosavadními posilami?

Já jsem z kluků, kteří přišli, nadšený. Lukyho (Štěpán Lukeš) znám a vím, že je to fantastický gólman, v bráně rozhodně problém mít nebudeme. Ohledně obrany jsem přesvědčený, že jsme posílili. Ať už Jeřáb (Radek Jeřábek), Hany (Tomáš Hanousek) nebo Phil Pietroniro budou podle mě stoprocentně velkým přínosem. Tyhle typy hráčů nám chyběly a je skvělé, že jsou všichni úplně jiní hráči. Určitě potřebujeme posílit ještě v útoku, ale tam vím, že se na tom pracuje. Přeju si, abychom měli širší kádr než vloni, a věřím, že se to povede. 

Znal jsi někoho, kromě Štěpána Lukeše, více?

Úplně ne, ale ten hokejový svět je malý. O všech samozřejmě vím, prohodili jsme pár slov a já jsem ještě k tomu takový, že si o každém vždy něco zjišťuji. Chci totiž vědět, jak s kým mluvit, a na všechny jsem slyšel jen samá pozitiva. 

Jak moc může být pro Kladno důležité, že vytvořilo silnou brankářskou dvojici Brízgala-Lukeš?

Co si budeme povídat, brankáři dneska rozhodují zápasy. Nemyslím to tak, že by nám měli vyhrávat každé utkání, ale kvalitní brankáři vždy dávají svému týmu šanci na vítězství. U obou našich gólmanů jsem si jistý, že jsou velice kvalitní. Když navíc bude mezi nimi ta zdravá konkurence, aby se navzájem hnali k ještě lepším výkonům, tak jedině dobře pro nás. 

Jakým stylem hry by se měl tým prezentovat, aby byl v nadcházející sezóně co nejúspěšnější?

Rozhodně musíme hrát pokaždé celých šedesát minut, to se nám vloni občas moc nedařilo. Musíme být zkrátka nepříjemní. V některých loňských zápasech jsem věděl, že soupeři proti nám nechtějí hrát, protože je to bude stát spoustu sil, to by měla být naše cesta. Pokud budeme stát při sobě a každý zápas odmakáme, tak se nemusíme bát nikoho. 

Nejlepším bekem extraligy byl v minulém ročníku zvolen Jiří Ticháček. Jakou u něj očekáváš roli letos?

Já ho mám extrémně rád, znám ho už několik let i jako mladého a je neuvěřitelné, jaký udělal progres. Všechno si to vydřel sám, je to hrozně pracovitý, vnímavý a fajn kluk, takže za to, kam to zatím dotáhl, může poděkovat především sám sobě. Určitě to nebude mít jednoduché, protože z té jeho loňské fantastické sezóny má laťku velice vysoko a spoustu týmů už se na něj teď bude speciálně chystat. Já si ale hlavně přeji, aby mu drželo zdraví, protože jinak se o něj hokejově vůbec nebojím, protože se svým přístupem a chutí pracovat má na světový hokej. 

Přicházel jsi minulý rok na Kladno s tím, že dáš za sezónu dvacet gólů?

Já popravdě ani nevím. Vždy během své kariéry jsem hrál kolem brány, snažil jsem se být nepříjemný a z toho nějaké góly vždy padají. Myslím si, že na Kladně jsem hrál tak jako vždycky. U mě je to hodně o zdraví. Vím, že pokud jsem zdravý, tak pro svůj tým přínos mám. Mé góly jsou samozřejmě ale závislé na spoluhráčích, bez kterých je sám moc dávat neumím, protože nejsem ten typ, který by projel půlku hřiště a dal gól. Teď když se za tím ohlédnu, tak krok vrátit se domů na Kladno, bylo to nejlepší, co jsem mohl udělat. I přes nedobré výsledky jsem si tu sezónu a návrat strašně moc užíval.

Kolik dáš gólů letos?

Padesát. (směje se)

A kolik jich bude vítězných?

Padesát. Ne, samozřejmě si dělám srandu. Vím, kam patřím, v čem jsem dobrý a budu se snažit všechny ty věci dělat dále a věřím, že to bude fajn. 

Co bys chtěl vzkázat fanouškům daleko před startem základní části?

Já jenom doufám, že mají pěkné léto a že si ještě trochu od hokeje odpočinou. Loňská sezóna byla z různých stran velmi náročná pro spoustu lidí. Moc bych si přál, aby fanoušci přišli na stadion, dali nám šanci a já budu jeden z těch, který bude na tým apelovat a tlačit jej k co nejlepším výkonům. Prohrát se může, ale musíme tam vždy nechat všechno. Chtěl bych, aby fanoušky naše zápasy bavily a chodili na ně rádi. Vím, že přes léto mákneme tak, aby z nás měli lidé radost a že Kladno bude zase žít hokejem, to je takové moje přání.

INSTAGRAM FEED

#kladynko SLEDOVAT NA INSTAGRAMU